STADGAR FÖR SYRISK-ORTODOXA PATRIARKATETS STÄLLFÖRETRÄDARSKAP I SVERIGE
Fastställd vid stiftårsmötet i Västerås 2018-05-01
Första delen: Stiftet
1 kap. Syriska ortodoxa kyrkan §§ 1-5 2 kap. Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige §§ 6-13 3 kap. Indelning §§ 14-17 4 kap. Medlemskap §§ 18-22 5 kap. Rättigheter och skyldigheter §§ 23-24 6 kap. Prästerskap §§ 25-32 7 kap. Stiftsårsmöte §§ 33-48 8 kap. Extra stiftsårsmöte §§ 49-52 9 kap. Stiftsstyrelsen §§ 53-67 10 kap. Firmateckning §§ 68 11 kap. Revision av stiftet §§ 69-70 12 kap. Valberedning §§ 71-74 13 kap. Upplösning §§ 75-76
Andra delen: Församlingen
14 kap. Årsmöte §§ 77-86 15 kap. Extra årsmöte §§ 87-90 16 kap. Församlingsstyrelsen §§ 91-96 17 kap. Ordningsregler för församlingsstyrelsen §§ 97-106
18 kap. Firmateckning §§ 107 19 kap. Revision av församlingen §§ 108-109 20 kap. Valberedning §§ 110-113 21 kap. Prästerskap §§ 114-121 22 kap. Tillgångar §§ 122 23 kap. Konfliktshantering §§ 123-124 24 kap. Upplösning §§ 125-127
Gemensamma bestämmelser
25 kap. Utträde och uteslutning §§ 128-130 26 kap. Bestämmelser om jäv §§ 131-133 27 kap. Stadgeändring §§ 134-135 28 kap. Ikraftträdande §§ 136
Stadgar för Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige
Första delen: Stiftet
1 kap. Syrisk-ortodoxa kyrkan
1 § Den Syrisk-ortodoxa kyrkan är en helig, allmännelig och apostolisk kyrka. Dess apostoliska säte grundades i Antiokia av den Helige aposteln Petrus år 37 efter Kristus. Den nuvarande residensstaden är Damaskus i Syrien.
2 § Hans Helighet patriarken är den Syrisk-ortodoxa kyrkans överhuvud och den Heliga synodens ordförande. Hans Helighet patriarkens fullständiga ämbetstitel är “Hans Helighet Mar Ignatios Afrem II, patriark av Antiokia och hela Östern, överhuvud för den Syrisk-ortodoxa kyrkan i hela världen”.
3 § Den Heliga synoden under ledning av Hans Helighet patriarken är den Syrisk ortodoxa kyrkans högsta andliga, teologiska och lagstiftande myndighet. Den Heliga synoden ansvarar också för att förvalta kyrkans historia och lagar.
4 § Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige har sitt säte i Södertälje. På denna ort skall även patriarksvikarien (ärkebiskopen) ha sin ämbetsstol.
5 § Den Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige är indelad i två av varandra oberoende administrationer. Dessa är “Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och Skandinavien” som stiftades 1977 och “Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige” som stiftades av H. H. Patriark Mar Ignatius Zakka I den 16 juni 1994.
2 kap. Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige
6 § Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige är en riksorganisation som företräder församlingar och stiftet vars administration och ekonomi är lekmannastyrd.
7 § Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige är en gemenskap för religiös verksamhet, i vilket det ingår att anordna bland annat, gudstjänst, vigslar, jordfästning, dop, de sjukas smörjelse, själavård, språk och religionsundervisning.
8 § Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige har till ändamål att hjälpa till med etableringen av syrisk-ortodoxa församlingar på de orter i Sverige där syrianer är bosatta.
9 § Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap skall samarbeta med myndigheter och
organisationer och skapa goda relationer till andra aktörer i det svenska samhället och andra trossamfund.
10 § Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige får förvärva rättigheter och ta på sig skyldigheter samt föra Stiftets talan vid domstol och andra myndigheter. Rätten att föra sin talan har också var för sig de församlingar som tillhör Syrisk ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige.
11 § En syrisk-ortodox församling som vill ansluta sig till Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige skall inlämna:
– Ansökan om medlemskap med uppgift om församlingens namn, postadress och organisationsnummer
– Församlingsårsmötesprotokoll som bekräftar att församlingen har för avsikt att ansöka om medlemskap i Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige och är villig att följa dessa stadgar
– Ett protokollsutdrag som bekräftar vilka personer som skall representera församlingen vid stiftsårsmötet
12 § Stiftsårsmötet skall fatta beslut, efter beredning av stiftsstyrelsen, om varje ansökande församling och utsända ett besked om tillstyrkande eller avslag.
13 § Dessa stadgar är uppdelad i tre delar, första delen gällande stiftet, andra delen gällande församlingen samt tredje delen som är gemensam för stiftet och församlingen. Stiftet och alla församlingar tillhörande stiftet har dessa stadgar.
3 kap. Indelning
14 § Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige är på lokal nivå indelat i syrisk-ortodoxa församlingar. Församlingarna består av enskilda medlemmar under ledning av en bland lekmännen vald församlingsstyrelse. Församlingsstyrelsen ansvarar för ledning, förvaltning, administration och ekonomi i den lokala församlingen.
15 § Stiftsårsmötet är den högsta beslutande organet inom Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige.
16 § Stiftsstyrelsen är den högsta beslutande och verkställande organet mellan stiftsårsmötet och ansvarar för ledningen och förvaltningen av Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige.
17 § Prästerskapet företräds av ett prästråd med ärkebiskopen (patriarksvikarien) som ordförande. Prästrådets ledamöter utses av ärkebiskopen (patriarksvikarien). Prästrådet är den högsta beslutande organet för andliga och teologiska frågor inom Syrisk ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige.
4 kap. Medlemskap
18 § Varje individ som tillhör den syrisk-ortodoxa tron, är döpt och fyllt 12 år samt inte motstrider dessa stadgar har rätt att bli medlem. Medlemmen kan endast tillhöra en församling. Barn under 12 års ålder är automatiskt medlemmar tillsammans med sina föräldrar. Barn under 12 år kan inte utträda ur församlingen utan föräldrarnas samtycke.
19 § Medlem är skyldig att erlägga medlemsavgift, dvs. kyrkoavgift. Kyrkoavgiften är individuell och fastställd till en procent (1%) av den kommunalt beskattningsbara förvärvsinkomsten.
20 § Medlem ska erlägga medlemsavgift genom kyrkoavgift med statlig hjälp enligt 21 §.
21 § Medlem i Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige lämnar genom sitt frivilliga skriftliga medgivande samtycke till att erlägga kyrkoavgift med statlig hjälp, i enlighet med lagen (1999:291) om avgift till registrerat trossamfund och i enlighet med den ordning som gäller för skatter och avgifter enligt skattebetalningslagen (1997:483).
22 § Individer som är Syrisk-ortodoxa men som inte erlagt kyrkoavgift, kan ta del av kyrkans andliga tjänster genom att betala avgift som fastställts av stiftsstyrelsen.
5 kap. Rättigheter och skyldigheter
23 § Medlem i Stiftets församlingar har rätt att nyttja kyrkliga tjänster i samtliga församlingar inom stiftet, även de som är utanför den egna församlingens område. Ortens präst ska i förväg informeras och inbjudas om tjänsten ifråga
24 § Medlemmar i församlingar som har särskilda skäl kan ansöka om annan församlingspräst för utövande av kyrkliga tjänster. För att göra det krävs att den berörda medlemmen ansöker om dispens hos prästrådets ordförande (stiftets ärkebiskop) som, efter samråd med ortens präst, beslutar om fallet.
6 kap. Prästerskap
25 § Prästrådet utgörs av alla präster som verkar inom Stiftet och dess ordförande är Ärkebiskopen (patriarksvikarien).
26 § Ärkebiskopen kan inom prästrådet utse kommittéer för rådgivande eller särskilda ändamål.
27 § Prästrådet ansvarar för de andliga frågorna och den syrisk-ortodoxa kyrkans sju sakrament. Prästrådet har till uppgift att bedriva syrisk-ortodox församlingsverksamhet
i enlighet med den heliga skriften och den syrisk-ortodoxa kyrkans tro och tradition, samt i övrigt främja kyrkans utveckling.
28 § Prästrådet utser representanter att närvara på stiftårsmötet och detta skall meddelas stiftstyrelsen senast två veckor före ett stiftårsmöte.
29 § Prästrådets beslut får ej strida mot dessa stadgar.
30 § Prästerna är anställda av den lokala församlingen med anställningsavtal, utöver det som anges i anställningsavtalet får prästerna ej uttaga särskilda avgifter av församlings medlemmar.
31 § Anställning, invigning eller överflyttning av präster skall godkännas av patriarken, ärkebiskopen samt församlingsstyrelsen.
32 § Vid uppkommen konflikt mellan församlingspräst och dess församlingsstyrelse skall prästrådets ordförande och stiftsstyrelsen träda in som medlare.
7 kap. Stiftsårsmöte
33 § Stiftsårsmötet är den högsta beslutande organet inom Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige
34 § Stiftsårsmötet består av ombud från de syrisk-ortodoxa församlingar i Sverige tillhörande Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige och som antagit dessa stadgar.
35 § Ordinarie stiftsårsmöte skall hållas mellan den 1 april och den 31 maj, på plats och tid som fastställs av stiftsstyrelsen.
36 § Kallelse skall utskickas till de lokala församlingarnas styrelser senast två (2) månader före stiftsårsmötet.
37 § Motioner ska vara stiftsstyrelsen tillhanda senast en (1) månad före stiftsårsmötet.
38 § Dagordning, verksamhetsberättelse, årsredovisning samt inkomna motioner med utlåtande från stiftsstyrelsen skall skickas ut senast två (2) veckor före stiftsårsmötet.
39 § Yttrande, förslags- och rösträtt vid stiftsårsmötet har varje medlem, som är av lokal församling utsett ombud.
40 § Ledamot av stiftsstyrelsen har dock inte rösträtt i fråga om ansvarsfrihet.
41 § Rätt att delta i stiftsårsmötets förhandlingar och beslut har varje lokal församling genom representation av ombud enligt följande:
Antal medlemmar per 31/12 Antal ombud
1 – 400 | 1 |
401 – 800 | 2 |
801 – 1200 | 3 |
1201 – 1600 | 4 |
1601 – 2000 | 5 |
2001 – 2400 | 6 |
2401 – 2800 | 7 |
2801 > | 8 |
42 § Dagordning för ordinarie stiftsårsmöte:
43 § Beslut fattas med acklamation (ja- rop och nej- rop) eller efter omröstning med votering om sådan begärs.
44 § Omröstning sker öppet. Sluten omröstning skall tillämpas om någon så begär.
45 § Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal galler den mening som mötesordförande biträder. Om lika röstetal råder vid personval skall lotten avgöra.
46 § Stiftsårsmötet kan med enkel majoritet tillsätta en kommitté som kan företräda stiftet vid vissa särskilda behov.
47 § Representanter från Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund i Sverige (SOKU) har närvarorätt, yttranderätt, förslagsrätt samt motionsrätt men ej rösträtt under stiftsårsmötet.
48 § Prästrådsrepresentanter med ärkebiskopen (patriarksvikarien) som ordförande har närvarorätt, yttranderätt, förslagsrätt samt motionsrätt men ej rösträtt på stiftsårsmötet.
8 kap. Extra stiftsårsmöte
49 § Stiftsstyrelsen skall vid behov sammankalla till extra stiftsårsmöte eller då minst hälften av församlingarna så kräver.
50 § Stiftsstyrelsen är skyldig att kalla till extra stiftsårsmöte när revisorerna anser att det vid revisionen har framkommit oklarheter. Detta skall meddelas skriftligen till stiftsstyrelsen.
51 § Kallelse till extra stiftsårsmöte skall sändas till lokala församlingar senast en (1) månad före extra årsmötet.
52 § Vid extra stiftsårsmötet, får endast förekomma ärenden som angivits i kallelsen.
9 kap. Stiftsstyrelsen
53 § Stiftsstyrelsen skall bestå av nio (9) eller elva (11) ordinarie ledamöter och därtill två (2) suppleanter. Antalet ledamöter skall vara udda.
54 § Valbar till stiftsstyrelsen är person som blivit nominerad av en lokal församling och som erlagt medlemsavgift. Stiftsstyrelsen skall bestå av ordförande, vice ordförande, kassör, vice kassör, sekreterare. Övriga ledamöter saknar särskilda uppgifter men kommer att få uppgifter tilldelade efter beslut av stiftsstyrelsen.
55 § Stiftsstyrelsen väljs för en mandatperiod om två (2) år.
56 § Stiftsstyrelsen har till uppgift att:
57 § Stiftsstyrelsen har rätt att förvärva egendom, såväl lös som fast, samt avyttra, belåna och inteckna stiftets egendom. Stiftsstyrelsen har vidare rätt att starta kloster och andra kyrkliga institutioner, daghem, förskolor, grundskolor, folkhögskolor, ålderdomshem, bedriva tidnings- och förlagsverksamhet, sända radio och tv samt allt annat som kan vara till nytta och gagn för stiftets medlemmar. Stiftsårsmötet kan begränsa dessa rättigheter genom ett årsmötesbeslut.
58 § Stiftsstyrelsen sammanträder när ordföranden eller majoritet av styrelseledamöterna så begär.
59 § Kallelse jämte dagordning skall utskickas till stiftsstyrelsens ledamöter minst fem (5) arbetsdagar före sammanträdet.
60 § Stiftsstyrelseledamot är skyldig att anmäla frånvaro i förväg varvid en suppleant inträder som ordinarieledamot.
61 § Suppleant saknar rösträtt, men suppleanten äger rätt att deltaga i förhandlingarna. 62 § Stiftsstyrelsen är beslutför när majoriteten av stiftsstyrelseledamöterna är närvarande.
63 § Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder.
64 § Omröstning sker öppet, sluten omröstning skall tillämpas om någon så begär det. 65 § Vid sammanträde skall protokoll föras av sekreteraren och justeras av ordföranden.
66 § Stiftstyrelsen bör utlysa extraårsmöte i en församling om det förekommer ett av följande:
67 § Mellan stiftsårsmöten har stiftsstyrelsen tolkningsrätt vid stadgetvist.
10 kap. Firmateckning
68 § Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap firma tecknas av stiftsstyrelsens ordförande, vice ordförande, kassör och vice kassör. För firmateckning krävs underskrift av minst två personer, varav en skall vara ordförande eller vice ordförande och en skall vara kassör eller vice kassör.
11 kap. Revision av stiftet
69 § Stiftsstyrelsen skall tillhandahålla revisorerna stiftets räkenskaper, årsmötesprotokoll samt övriga handlingar som revisorerna önskar ta del av när helst dessa så begär när det gäller revision av förvaltning för det senaste räkenskapsåret.
70 § Revisorerna skall granska stiftsstyrelsens förvaltning och räkenskaper for det senaste verksamhetsåret samt avge revisionsberättelse i god tid före stiftsårsmötet, dock senaste två veckor innan stiftsårsmötet.
12 kap. Valberedning
71 § Valberedningen nomineras och väljs på stiftsårsmötet.
72 § Valberedningen skall bestå av tre valda ledamöter, varav en är sammankallande.
73 § Den sammankallande ansvarar för att valberedningen sammanträder i tillräcklig omfattning för att kunna fullgöra uppgifterna som åligger valberedningen.
74 § Valberedningen skall förbereda vid stiftsårsmötet förekommande val, samt föreslå antal ledamöter i stiftsstyrelsen och fördelning av styrelseposter.
13 kap. Upplösning
75 § Upplösning av Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige kan endast ske om beslut fattas med minst 2/3 majoritet vid två på varandra följande stiftsårsmöten, av vilken det ena skall vara ordinarie, med minst sex månaders mellanrum.
76 § Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sveriges tillgångar skall vid upplösning tillfalla den Syrisk-ortodoxa kyrkans patriarkat.
Andra delen: Församlingen
14 kap. Årsmöte
77 § Församlingens årsmöte är högsta beslutande organ och består av sina medlemmar.
78 § Ordinarie årsmöte hålls årligen senast före mars månads utgång. Extra årsmöte skall hållas när styrelsen finner skäl därtill.
79 § Varje medlem som fyllt 18 år har en röst på församlingens årsmöte. 80 § Församlingens präst har rätt att närvara vid årsmötet med en rösträtt.
81 § Beslut fattas med acklamation (ja- rop och nej- rop) eller efter omröstning med votering om sådan begärs.
82 § Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som mötesordförande biträder. Om lika röstetal råder vid personval skall lotten avgöra.
83 § Ledamot av församlingsstyrelsen har dock inte rösträtt i fråga om ansvarsfrihet. 84 § Kallelse skall senast tre (3) veckor innan årsmötet vara tillgänglig för medlemmarna.
85 § Motioner som skall behandlas på årsmötet skall inkomma till styrelsen minst sju (7) dagar före församlingens årsmöte.
86 § Dagordning för ordinarie årsmöte:
15 kap. Extra årsmöte
87 § Församlingsstyrelsen skall vid behov sammankalla till extra årsmöte eller då minst hälften av medlemmarna så kräver.
88 § Församlingsstyrelsen är skyldig att kalla till årsmöte när revisorerna anser att det vid revisionen har framkommit oklarheter. Detta skall meddelas skriftligen till församlingsstyrelsen
89 § Kallelse till extra årsmöte tillgänglig för medlemmar senast två veckor före extra årsmötet.
90 § Vid extra årsmötet, får endast förekomma ärenden som angivits i kallelsen.
16 kap. Församlingsstyrelsen
91 § Församlingsstyrelsen skall bestå av högst nio (9) ordinarie ledamöter och därtill två (2) suppleanter. Antalet ledamöter skall vara udda. Om ordinarie ledamöter understiger siffran fem (5) skall styrelsen meddela valberedningen. Under sådana omständigheter skall extra årsmöte tillkallas och nyval utlyses.
92 § Församlingsstyrelsen väljs av årsmötet. Styrelsen skall bestå av ordförande, vice ordförande, kassör, vice kassör, sekreterare. Övriga ledamöter saknar särskilda uppgifter men kan få uppgifter tilldelade efter beslut av stiftelsens styrelse.
93 § Församlingsstyrelsen utses vartannat år av ordinarie årsmöte och är högsta beslutande organ mellan årsmöten.
94 § Styrelseledamot får ej tillhöra någon organisation som verkar i strid med Syrisk ortodoxa kyrkans lära och stadgar eller den svenska lagen.
95 § Valbar till församlingsstyrelsen är person som är medlem och som erlagt medlemsavgift. Styrelseledamot skall ha fyllt 18 år och varit medlem i den lokala församlingen under minst ett års tid.
96 § Församlingsstyrelsen skall;
17 kap. Ordningsregler för församlingsstyrelsen
97 § Styrelsen sammanträder minst en gång per månad och om ordföranden eller majoritet av ledamöterna så begär.
98 § Kallelse skall skriftligt eller muntligt skickas till alla styrelseledamöter minst fem (5) arbetsdagar före sammanträdet.
99 § Styrelsen är beslutsför när en majoritet av ledamöterna är närvarande och däribland antingen ordföranden eller vice ordföranden.
100 § Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal avgör ordförandens röst.
101 § Omröstning sker öppet, sluten omröstning skall tillämpas om någon så begär det.
102 § Alla styrelsesammanträden skall protokollföras av sekreteraren och justeras av ordföranden samt justeringsman.
103 § Ledamot skall anmäla frånvaro i god tid varvid en suppleant kan inträda i hans ställe. 104 § Suppleanter har ingen rösträtt, men har dock rätt att delta i förhandlingarna.
105 § En styrelseledamot som bryter mot dessa stadgar kan genom enhälligt beslut i styrelsen uteslutas ifrån sin post. Individen har dock rätt att överklaga beslutet till årsmötet som är högst beslutande organ.
106 § Styrelseledamöter som önskar utträda ur styrelsen skall inkomma med en skriftlig begäran till församlingsstyrelsen.
18 kap. Firmateckning
107 § Församlingens firma skall tecknas av följande förtroendevalda:
– Styrelseordförande
– Vice ordförande
– Kassör
– Vice kassör
För firmateckning krävs minst två av fyra underskrifter tillsammans, varav en skall vara ordföranden eller vice ordföranden, var för sig tillsammans med kassören eller vice kassören.
19 kap. Revision av församlingen
108 § Församlingsstyrelsen skall tillhandahålla revisorerna församlingens räkenskaper, årsmötesprotokoll samt övriga handlingar som revisorerna önskar ta del av när helst dessa så begär när det gäller revision av förvaltning för det senaste räkenskapsåret.
109 § Revisorerna skall granska församlingsstyrelsens förvaltning och räkenskaper for det senaste verksamhetsåret samt avge revisionsberättelse i god tid före årsmötet
20 kap. Valberedning
110 § Valberedningen nomineras och väljs på årsmötet.
111 § Valberedningen skall bestå av tre valda ledamöter, varav en är sammankallande.
112 § Den sammankallande ansvarar för att valberedningen sammanträder i tillräcklig omfattning för att kunna fullgöra uppgifterna som åligger valberedningen.
113 § Valberedningen skall förbereda vid årsmötet förekommande val, samt föreslå antal ledamöter i församlingsstyrelsen och fördelning av styrelseposter.
21 kap. Prästerskap
114 § Församlingsprästen är församlingens andlige ledare.
115 § Prästen har till uppgift att bedriva verksamhet i enlighet med syrisk-ortodoxa tron och den heliga skriften. Prästen skall främja den syrisk-ortodoxa kyrkans tro, tradition och utveckling.
116 § Prästen skall tillsammans med församlingsstyrelsen föra medlemsregister över församlingen.
117 § Prästen skall vara anställd av församlingen enligt anställningsavtal. Präster skall ej uttaga särskilda avgifter av församlingsmedlemmar. Då prästen erhåller gåvor skall dessa överlämnas till kyrkans kassa.
118 § Församlingsprästen har rätt att sammankalla styrelsen för dialog eller ärenden som berör församlingen och dess intressen.
119 § Prästen är underställd ärkebiskopen för patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige och skall följa prästrådets alla beslut.
120 § Vid konflikt mellan församlingen och prästen skall församlingens styrelse kontakta ärkebiskopen för patriarkatets ställföreträdskap i Sverige och stiftsstyrelsen för medling i konflikten.
121 § Prästen äger ej rätt att fatta beslut som strider mot dessa stadgar.
22 kap. Tillgångar
122 § Alla fasta och lösa tillgångar i den lokala församlingen tillhör den lokala församlingen och dess medlemmar.
23 kap. Konfliktshantering
123 § Församling som hamnar i konflikt eller tvister inom församlingen har under inga som helst omständigheter rätt att avverka eller fördela församlingens tillgångar och egendom bland enskilda ledamöter eller medlemmar, utan skall med omedelbar verkan meddela Stiftsstyrelsen för syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige för medling att lösa konflikten utan att skada församlingen och dess medel.
124 § Egendom förvaltas under konflikttiden av Stiftsstyrelsen för syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige tills dess att en överenskommelse har nåtts. Efter lösning av konflikt skall förvaltarskapet återgå till församlingen och dess styrelse.
24 kap. Upplösning
125 § Upplösning av en församling kan endast ske om beslut fattas med minst 2/3 majoritet vid två på varandra följande årsmöten, av vilken det ena skall vara ordinarie, med minst sex månaders mellanrum.
126 § Om en församling blir upplöst skall samtliga dess tillgångar tillfalla Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige (organisationsnummer: 252004-1241) och underställas stiftsstyrelsen.
127 § Vid upplösning av församling skall protokoll, revisionsberättelse jämte balans- och resultaträkning överlämnas till syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige.
Gemensamma bestämmelser
25 kap. Utträde och uteslutning
128 § Medlem hos församlingen kan utträde genom skriftlig begäran inlämnat till församlingens styrelse.
129 § En församling som bryter mot stiftets stadgar eller på annat sätt skadar stiftet, eller som i övrigt har brustit vid fullgörande av sina förpliktelser gentemot Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige kan uteslutas genom beslut på stiftsårsmötet.
130 § En medlem som bryter mot stiftets stadgar, verkar i strid med den syrisk-ortodoxa kyrkans trosbekännelse eller på annat sätt skadar stiftet, kan uteslutas genom beslut av stiftsstyrelsen.
131 § En församling kan begära utträde från stiftet genom beslut av minst två tredjedelar (2/3) majoritet på ordinarie församlingsårsmöte
26 kap. Bestämmelser om jäv
132 § Den som är jävig i ett ärende i styrelsens arbete får inte delta eller närvara vid handläggning av ärendet.
133 § En förtroendevald eller anställd är jävig om;
134 § Uppstår skilda meningar om jäv föreligger, skall omröstning ske i frågan. Den person beslutet berör, får ej delta i beslutet.
27 kap. Stadgeändring
135 § Dessa stadgar kan endast ändras av stiftsårsmöte genom beslut av minst två tredjedelar (2/3) majoritet på ordinarie stiftssårsmöte.
136 § Förslag om stadgeändring skall skriftligen sändas till lokala församlingar senast en (1) månad före stiftsårsmötet.
28 kap. Ikraftträdande
137 § Dessa stadgar träder i kraft så snart protokollet från ett ordinarie stiftsårsmöte innehållande en beslutad stadgeändring blivit justerat.